Een kasteelachtig gebouw met 8000 schatten; van een vliegtuig tot poppenhuis, de wereldberoemde Nachtwacht en honderden wapens en scheepsmodellen. Het Rijksmuseum zit vol spannende verhalen die je samen kunt ontdekken. Er is altijd wel iets te doen. Komen jullie? Tot en met 18 jaar heb je gratis toegang.

  1. Iedereen heeft een starttijd nodig, ook met gratis tickets. Deze boek je simpel online.
  2. Bedenk vooraf wat je wil zien. Check de collectie online en kies je favorieten.
  3. Of “wandel” als voorbereiding door de Eregalerij en doe mee aan de Sleutel Challenge. Zo ontdek je spannende geheimen over de schilderijen die er hangen. Los alle raadsels op en raad het woord.
  4. En in het museum zelf zijn nog veel meer geheimen te ontdekken. Benieuwd? Speel het Digitale Familiespel. Je kiest het gemakkelijk als extra optie in stap 2 bij het boeken van tickets.
  5. Kom je met jonge kinderen (tussen de 3 en 6 jaar?)? Probeer dan eens de knuffelbare tour Pim & Pom in het museum en help deze twee speurpoezen om de ontsnapte muis te vinden.
  6. Of laat je door je kinderen door het museum leiden, wie weet kom je op verrassende plekken. Iedereen ziet weer iets anders.
  7. Voorkom vermoeide kindervoeten met een draagzak of buggy (buggy’s zijn te leen zolang de voorraad strekt).
  8. Speel af en toe een kijkspel: neem een schilderij in je hoofd en laat de anderen raden welke het is. Jij mag alleen met ja of nee antwoorden.
  9. Neem potlood en papier mee en teken of schrijf onderweg over wat je ziet. Maak thuis samen een nieuw werk, gebaseerd op jullie bezoek. Of doe een van de online mini-workshops.
  10. Nagenieten? Lees samen de verhalen uit één van deze leuke kinderboeken. Of kijk hier voor inspiratie om thuis nog meer te ontdekken.

Routes en rondleidingen

Zelf met je kinderen het museum ontdekken? Volg een van de 4 voorbeeldroutes. Ben jij een dierenliefhebber? Of wil je graag verrast worden? Download de gratis Rijksmuseum App om de routes op je telefoon te volgen.

Voor vanaf 7 jaar hebben we een digitaal familiespel en voor tieners de Snapguide vol challenges van bekende Youtubers. Liever georganiseerd op pad? Bekijk het programma aan rondleidingen, theater en workshops.

Creatief aan de slag in de Teekenschool

Elk seizoen organiseren we een nieuwe reeks kindercursussen. Ook kun je een creatief kinderfeestje geven in het Rijksmuseum. Verken al onze kindercursussen en -feestjes!

Online museum voor families

Voor iedereen die nog even geen bezoek aan het museum kan brengen is er online veel te beleven. Duik samen in de digitale collectie, ga zelf aan de slag met een mini-workshop of zak lekker onderuit met een magazine.

Bekijk onze programma's

t/m 18 jaar gratis
Gratis programma's
Dagelijks geopend 9-17u

Baby’s en peuters

Kinderwagens mogen, rugdragers niet. Gebruik de gratis garderobe of de lockers. Leen gratis een buggy (zolang de voorraad strekt).

Borstvoeden en verschonen

Vraag bij de info balie naar de kolfkamer. Bij de toiletten is een verschoningsruimte.

Eten en drinken

Het café heeft een kindermenu. Pauzeren kan ook in de koffiecorners. Zelf meegebracht eten of drinken kan genuttigd worden in de Picknic (open in het weekend) of het Atrium

Garderobe

Er is een gratis bewaakte garderobe. Daar kun je rugtassen, paraplu’s, rugdragers etc. achterlaten. Tasjes (max A4 formaat) mogen mee.

Winkel

De shop (onder het café) heeft een uitgebreide collectie kinderboeken en – cadeaus.

Meer praktische info

Toegankelijkheid

Het Rijksmuseum is van en voor iedereen. We doen ons best om het museum voor alle kinderen toegankelijk te maken.

Meer toegankelijkheids info

Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte.