Het Rijksmuseum is van en voor iedereen. Daarom doen we er alles aan het museum voor alle bezoekers goed toegankelijk te maken. Ook als je een beperking hebt. Heb je nog vragen of tips voor ons, mail dan naar info@rijksmuseum.nl. We horen graag van je!

Voor oudere bezoekers en op locatie

Voor sommige mensen is het niet mogelijk om naar ons te komen, daarom komen wij naar jullie. Zo hebben Nachtwacht on tour en Dichter bij Vermeer voor verpleeghuizen en kunnen mensen zich aanmelden voor ons penvrienden project.

Bezoekers met een loophulpmiddel, scootmobiel of rolstoel

Er zijn twee ingangen met trappen en één ingang met een lift. Als je met je rug naar het Museumplein staat, is de ingang met de lift aan de linkerkant. Iemand van beveiliging zal naar je toekomen om de lift te bedienen.

Het hele museum is toegankelijk voor rolstoelen of scootmobiels. Wij verzoeken bezoekers met een scootmobiel of electrische rolstoel langzaam te rijden. De beveiliging kan je hier op aanspreken indien noodzakelijk. De lift in de Philipsvleugel is te klein voor grote scootmobiels. Je kunt via de 19e eeuw bij de tentoonstellingsruimtes komen. Vraag een medewerker om je de weg te wijzen. Ook loopfietsen zijn toegestaan. Bij de infobalie kun je rolstoelen, rollators, wandelstokken, kinderwagens en opvouwbare krukjes lenen. Vraag daar ook onze toegankelijkheidsplattegrond, waar de liften, bankjes, toegankelijke toiletten, etc. op zijn aangegeven.

Blinde en slechtziende bezoekers

Hulphonden, aangelijnd met een tuigje, mogen gewoon het museum binnen.

We organiseren rondleidingen voor bezoekers met een visuele beperking, waarbij je objecten kunt aanraken. Ook hebben we een familierondleiding. Bekijk de agenda voor het actuele aanbod.

Daarnaast heeft het museum een app met verschillende audiotours die je kunt downloaden op je telefoon. Als je je voice-over hebt aanstaan hoor je een audiodescriptie van de objecten voordat je de reguliere audiotour hoort. Ook is er een podcastserie met verhalen over de tentoonstellingen en collectie.

Wil je zelfstandig je weg vinden in het museum, download dan de eZwayZ-indoor navigatie-app.

Dove bezoekers

Als je in de Rijksmuseum App voor Nederlandse Gebarentaal (NGT) kiest, krijg je een videotour door de collectie. We bieden in elke tentoonstelling rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal. Ook is het mogelijk om een familierondleiding in NGT te boeken.

Wil je naar een lezing of andere activiteit van het museum? Mail dan naar dan info@rijksmuseum.nl zodat we een tolk Nederlandse Gebarentaal kunnen regelen!

Slechthorende bezoekers

Als je een gehoorapparaat gebruikt met bluetooth, dan raden we je aan om de gratis Rijksmuseumapp te downloaden. Hier vind je alle audiotours. Daarnaast streven we ernaar om alle informatie, zoals de audiotours in de app, maar ook alle podcasts die we maken, te ondersteunen met visuele tekst. Bij een rondleiding kun je gebruik maken van een fluisterset, waarbij je de rondleider versterkt hoort. Vraag de rondleider hiernaar.

Bezoekers met een prikkelgevoeligheid

Het kan in het museum best druk zijn. Je kunt de drukte mijden door andere interessante delen van het museum te bezoeken dan de Eregalerij, maar ook door in het laagseizoen voor 10 en/of na 15.30 uur te komen. Mocht je toch overprikkeld raken, vraag dan naar de prikkelvrije ruimte. Onze collega's zijn ook bekend met het Sunflower Keycord.

Vier keer per jaar organiseren we een prikkelarme avondopenstelling, en twee keer per jaar een prikkelarme familie-avondopenstelling.

Blijf je liever thuis, bezoek dan online de Eregalerij of de collectie van het Rijksmuseum.

Bezoekers met dementie

Boek een rondleiding voor mensen met dementie en hun dierbaren. Door het delen van verhalen, herinneringen, associaties en ideeën, komen de museumobjecten tot leven. De deelnemers krijgen een krukje mee in het museum om hun bezoek zo comfortabel mogelijk te maken.

Bezoekers met een verstandelijke beperking

Samen met de rondleider bezoek je de hoogtepunten van de collectie. De rondleider is getraind om deze rondleiding zo goed mogelijk te geven voor deze doelgroep.

Bezoekers met een communicatiebeperking

Om volwassenen of kinderen nog meer te laten genieten en te betrekken bij het museumbezoek, kun je hier een picto-museumkaart downloaden. Hier staan picto’s op die met museumbezoek te maken hebben die de gebruiker of de begeleider kan gebruiken om te communiceren over het museum.

Doofblinde bezoekers

Ben jij doofblind en wil je het Rijksmuseum bezoeken? Mail dan naar info@rijksmuseum.nl. Een rondleider zal jou begeleiden langs de hoogtepunten van het museum.

Begeleiders

Als je niet zelfstandig door het museum kan bewegen mag je een begeleider meenemen. Deze mag gratis naar binnen. Wel heeft hij/zij een (gratis) toegangskaart en starttijd nodig. De starttijd moet voorafgaand worden gereserveerd. Dat kan hier. Geef als ticketoptie ‘ander geldig toegangsbewijs’ aan. Het ticket kan worden opgehaald bij de kassa.

Rijksmuseum Onbeperkt toegankelijk

Wil je meer achtergrond weten over waarom en hoe het Rijksmuseum bezig is met toegankelijkheid, over de reis die wij maken naar een toegankelijker museum?

Lees hier meer en download het boek Rijksmuseum Onbeperkt Toegankelijk.

eZwayz app

Wil je zelfstandig je weg vinden in het museum, download dan de eZwayZ-indoor navigatie-app.

Rolstoeltoegankelijk
Liften op elke verdieping
Hulphonden welkom

Voorbij de rij

Heb je een onzichtbare beperking en kun je daardoor niet lang in de rij bij het entree staan? Vul dan deze verklaring in om direct naar binnen te gaan.

Download de verklaring

Rolstoeltoegankelijk toilet

Er zijn rolstoeltoegankelijke toiletten aanwezig met een lage wasbak.

Verschoonruimte

In de verschoonruimte is een mobiele tillift met tilzak, een bed en een wastafel. Er is geen toilet aanwezig. Je eigen tilzak (met lussen) meenemen kan ook. Vraag bij de Informatiebalie naar de locatie. We wijzen je graag de weg.

Rugtassen

Rugtassen of te grote handtassen mogen niet het museum in. Wil jij om medische redenen een tas meenemen in het museum? Bij de informatiebalie geven ze je dan graag een label. Zo weet de beveiliging dat jouw tas mee mag.

Gehandicaptenparkeerplaatsen

Er zijn meerdere gehandicaptenparkeerplaatsen in de omgeving van het museum.

Meer over bereikbaarheid

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de toegankelijke programmering? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.