Wil je als externe gids of gastrondleider in het Rijksmuseum rondleiden? Dan moet je je vooraf registreren. Zo kunnen we zien wie we kunnen verwachten en kunnen we jou informeren over het doen en laten als gastrondleider in het museum. Het is niet nodig om een nieuwe badge aan te vragen als je nog een badge uit 2021 of 2022 in je bezit hebt. We laten het je weten via onze nieuwsbrief als je een nieuwe aanvraag moet doen.

Als geregistreerde gids word je uitgenodigd voor kennissessies en houden wij je actief op de hoogte over o.a. nieuwe tentoonstellingen en ander Rijksmuseum nieuws.

Registratieformulier

Hoe werkt het?

Wij vragen je om één keer per jaar te registreren en de voorwaarden/richtlijnen door te nemen. Vervolgens krijg je van ons een badge met je naam. Deze vragen wij je te dragen tijdens het rondleiden zodat onze collega’s je kunnen herkennen als gastrondleider. Zonder badge is het niet toegestaan om rond te leiden.

De registratie is gratis, net als de badge.

Als je je op uiterlijk woensdag registreert voor 17 uur, dan ligt je badge maandag voor je klaar bij de informatiebalie. Om deze op te halen heb je de bevestigingsemail nodig die je krijgt na het registreren. Die laat je zien bij de entree en bij de informatiebalie.

Bij verlies van de badge rekenen we € 10,- voor een nieuwe. Deze kun je aanvragen bij salesdepartment@rijksmuseum.nl. Ook hier geldt voor 17 uur op woensdag aangevraagd is maandag ophalen.

Richtlijnen voor gastrondleiders

 • Badge: die badge die je ontvangen hebt is strikt persoonlijk. Wij kunnen de gastrondleider altijd vragen zich te legitimeren.
 • Collegialiteit en respect: heb oog voor de andere groepen en bezoekers in de ruimte. Wees je bewust van het effect van je rondleiding en groep op andere bezoekers.
 • Regie op zaal: zorg ervoor dat je groep bij elkaar blijft. Wij merken dat door het gebruik van geluidssets groepen meer ruimte innemen, omdat ze de gids overal kunnen horen.
 • Tijdsduur: let op dat als het druk is je niet te lang bij één object blijft staan. Maak contact met andere rondleiders als je merkt dat zij ook dit object willen bespreken.
 • Afstand: mocht een zaal of kabinet vol zijn, schat dan in of daar nog wel een andere groep bij past. Het is belangrijk om afstand te houden van andere groepen.
 • Philipsvleugel: hier geldt een andere regel dan in de rest van het museum. Rondleiden is toegestaan maar alleen met gebruik van een zelf meegenomen fluitserset voor jezelf en je gasten. Er zijn maximaal 12 gasten + een gastrondleider toegestaan. Een aparte starttijd is noodzakelijk.
 • Rijksmuseum rondleiders: geregeld maakt een object deel uit van een educatief programma en kan een Rijksmuseum rondleider lastig uitwijken. Wij vragen je de Rijksmuseum rondleiders dan voorrang te geven. Onze rondleiders zijn herkenbaar aan de Rijksmuseum badge.
 • Rijksmuseum medewerkers: De Rijksmuseum medewerkers zien toe op naleving van de bovenstaande regels. Wanneer de gastrondleider of zijn of haar groep herhaaldelijk bepalingen in de Algemene Bezoekersvoorwaarden, Richtlijnen voor gastrondleiders of door de medewerkers gegeven aanwijzingen en instructies overtreedt, kan het Rijksmuseum hem of haar de toestemming tot het geven van rondleidingen in het Rijksmuseumgebouw voor bepaalde tijd ontzeggen. Als je het ergens niet mee eens bent, of je niet herkent in een aanwijzing van de Rijksmuseum medewerkers, kan je dit aangeven bij de informatiebalie in het Atrium.
 • Het Rijksmuseum behoudt zich het recht voor om de toegang te weigeren aan rondleiders en hun groepen die niet voldoen aan de voormelde regels.
 • Wijziging richtlijnen: het Rijksmuseum is gerechtigd deze richtlijnen te wijzigen indien zij dat noodzakelijk acht.
 • Bezoekersvoorwaarden: De Algemene bezoekersvoorwaarden zijn van toepassing, waaronder de speciale bepalingen van Organisatoren van groepsbezoeken.
 • Het live-streamen of (digitaal) opnemen van rondleidingen is niet toegestaan.

Vragen?