DE WENS OM MIJN VERZAMELING OOK VOOR DE TOEKOMST BIJEEN TE KUNNEN HOUDEN EN TE KUNNEN DELEN MET HET PUBLIEK, GAAT MET DEZE OVERDRACHT IN VERVULLING. DOOR EEN GROOT DEEL VAN MIJN COLLECTIE AAN HET RIJKSMUSEUM TE SCHENKEN, ZIJN DEZE PRACHTIGE PRENTEN ALTIJD VOOR IEDEREEN TE BEWONDEREN.

Elise Wessels

Japanse prentkunst - Elise Wessels

Elise Wessels schonk in 2022 via Stichting Für Elise een groot deel van haar collectie, ruim 1100 Japanse prenten, aan het Rijksmuseum. Haar collectie, die bekend staat onder de naam Nihon no hanga, geldt als een van de belangrijkste verzamelingen op het gebied van Japanse moderne prentkunst ter wereld. Door de schenking kan het Rijksmuseum voor het eerst een overzicht van Japans werk op papier bieden, van de 17de tot en met de 20ste eeuw. De schenking is de grootste schenking Japanse prentkunst in de geschiedenis van het museum.

Collectie sieraden – Marjan en Gerard Unger

In 2009 en 2018 schonken Marjan en Gerard Unger honderden sieraden aan het Rijksmuseum. De band tussen het Rijksmuseum en Marjan en Gerard Unger is sterk. De verzameling bevat objecten uit 1800-2017, met name de periode 1850-1990. Het betreft onder andere werk van ex-studenten aan de Rietveld Academie en het Sandberg instituut, prijswinnende sieraden van diverse internationale tentoonstellingen, werken in opdracht en individuele aankopen. Dankzij deze schenking kan het Rijksmuseum een uniek overzicht tonen van Nederlandse juwelen van de 8ste eeuw tot nu.

Wij zijn Marjan en Gerard Unger heel dankbaar voor hun zeer genereuze schenking. Met deze schenking wordt de collectie sieraden van het Rijksmuseum opnieuw verrijkt. Het persoonlijke verhaal is belangrijk in de Rijksmuseum collectie en sieraden zijn bij uitstek het voorbeeld hiervan omdat ze gedragen zijn.

Taco Dibbits, algemeen directeur

Vroege foto’s Robert Mapplethorpe – Hans van Manen en Henk van Dijk

In 2019 schonken choreograaf Hans van Manen en zijn partner Henk van Dijk 24 werken van Robert Mapplethorpe aan het Rijksmuseum. Het gaat om 21 foto’s de Amerikaanse fotograaf. De collectie bevat een zelfportret van de fotograaf, twee portretten van Hans van Manen, homo-erotisch werk en drie porseleinen borden met foto’s van bloemen. Voorheen hadden we een enkele foto van Robert Mapplethorpe. De schenking heeft de fotografiecollectie van het Rijksmuseum naar een hoger niveau helpen tillen.

Door nu te schenken beleef ik er zelf ook nog plezier aan en blijven de werken voor altijd bij elkaar. Ik heb er veertig jaar naar gekeken, nu mogen anderen ervan genieten.

Hans van Manen

Hobbema – uit de collectie van W. Baron van Dedem, Richmond

In 2014 schonk de familie Van Dedem het schilderij 'Boslandschap met een vrolijk gezelschap in een wagen' (ca. 1665) van de Nederlandse 17de-eeuwse schilder Meindert Hobbema. Het was de grootste schenking die we in de afgelopen 50 jaar mochten ontvangen. Het uitzonderlijk goed bewaarde landschap behoort tot de beste werken van Hobbema, een van de beroemdste landschapsschilders uit de Gouden Eeuw. De schenking kwam uit de collectie van W. Baron van Dedem, Richmond. Het werk vervult een sleutelrol in de collectie van het Rijksmuseum.

Zeldzame inktpot – schenking van een particulier

Het Rijksmuseum heeft (voor zover bekend) de enige overgebleven, gebeeldhouwde inktpot uit de middeleeuwen, dankzij een genereuze schenking van een particulier. Het bijzondere voorwerp is gemaakt van buxushout en afkomstig uit de Zuidelijke Nederlanden of Parijs, ca. 1380-1400.

Dankzij dit soort vrijgevige particulieren kan het Rijksmuseum zeer belangrijke stukken voor de collectie verwerven, daar zijn wij heel dankbaar voor.

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum